2017-08-19_UMB_tim_konkuruje_profesionalnym_hokejovym_timom - UMB HOCKEY

Prejsť na obsah
2016-2017
19.08.2017 l Barbora Plešavská
UMB tím konkuruje profesionálnym hokejovým tímom


Od Galavečera UMB tímu ubehol už nejaký ten mesiac, no pozitívne ohlasy ešte stále neutíchajú. Veď ktorý klub sa len tak môže pochváliť niečím takým, ako je vlastný dokument. Vlastný dokument totižto nemajú ani niektoré profesionálne kluby, no  UMB tím ho má a nemusí sa za neho absolútne hanbiť. Práve naopak. Tento univerzitný hokejový tím z Banskej Bystrice nie je známy len svojimi úžasnými výsledkami, ale najmä svojim profesionálnym prístupom.

Tento klub funguje predovšetkým vďaka veľkým nadšencom, čo je opäť iba dôkazom toho, že všetko je možné a ničnie je nemožné, ak robíte to čo vás baví a robíte to naozaj od srdca a s radosťou. Malý univerzitný klub z malého mesta v srdci Slovenska existuje tri roky, za ktoré dokázali vyšperkovať zo svojho tímu unikát, ktorý sa len tak hocikde nevidí.  

Ako sme už spomínali, bez úžasných ľudí, ktorí milujú to, čo robia a podporujú všetkých tých, čo k svojej práci pristupujú s rovnakou láskou a nadšením, by tento hokejový tím svoj vlastný dokument nemal. Komu teda vďačia? Nikomu inému ako Michalovi Stašákoviz Fakulty dramatických umení a katedry dokumentárneho filmu, ktorého sme sa ohľadom tvorby dokumentu opýtali pár otázok.

Pán Stašák, ako sa Vám spolupracovalo s vedením UMB tímu pri tvorbe dokumentu?
„Spolupracovalo sa mi spolu s mojim kolektívom a vedením UMB hockey teamu veľmi dobre. Chalani boli ústretoví a na naše dotazy, čo by bolo pre dokument lepšie, reagovali kladne a v každom smere nám vytvorili tie správne podmienky.“

Prečo ste súhlasili a išli do tohto projektu?
„Prečo som súhlasil a začal sa venovať tematike univerzitného hokeja? Odpoveď je jasná. V detstve som hokej chcel hrávať, ale moje telo rozhodlo o presnom opaku. Možno som vnútorne potreboval načrieť do hokeja a preto som súhlasil. Keď nie hrať, tak aspoň to nasnímať a dať možnosť celému tímu prezentovať sa verejne v podobe dokumentárneho filmu.Ukázať tak, čo pre nich znamená tento šport zameraný na tvrdú drinu a kolektívnu snahu dosiahnuť najväčšie úspechy v súťaži. Tak ako tím pracuje na zdokonaľovaní, tak aj dokumentarista pracuje s každou témou, s každou myšlienkou, s cieľom odovzdať tak autorské posolstvo širokému publiku. Ako autor môžem povedať, že každá téma je zaujímavá a osobne mám veľmi rád premýšľanie a vytváranie súvislého konceptu danej témy s ktoroupracujem, vďaka tomu totiž získavam cenné informácie a vedomosti, ktoré ma posúvajú ďalej, nie len v profesijnom, ale aj súkromnom živote, čo pre mňa veľmi veľa znamená. Svet sa hemží obrovským množstvom zaujímavých ľudí, ktorí na niečom pracujú, niečo vytvárajú a to inšpiruje aj mňa, aby som nespal na vavrínoch a taktiež niečím spoločnosti prispel.“
Čo hovoríte na UMB tím a fungovanie z pohľadu Vás, ako dokumentaristu?
„O fungovaní hokejového tímu som už mal pár informácii z doby dávno pred natáčaním, teda nebolo veľkým tajomstvom a nerobilo mi taký problém aklimatizovať sa behom pár týždňov. Čo ma ale prekvapilo najviac, bola snaha celého vedenia dokázať maximum, kde nikto nikomu nesype veľké peniaze do vreciek, aby makal na svojich snoch. Keď to robíte s tým správnym posolstvom v srdci, tak aj tie výsledky sa dostavia a určite to nieje o bohatstve a prehnanom namotivovanom materializme. Už iba vďaka tomuto mi je celé vedenie sympatické a pred ich profesionalitou ako gentleman „smekám klobouk“.“

Športový riaditeľ Lukáš Opáth a generálny manažér Milan Kysel majú v pláne s takýmito veľkými vecami pokračovať aj do budúcna.

,,Jedna vec je raz vyhrať, ale druhá vec je fungovať zdravo a dlhodobo. A my sa snažíme aj o to druhé. Pomaličky sa nám menia ciele, samozrejme vždy chceme vyhrávať a patriť medzi najlepších, ale už to nie je len o tom. Chceme byť dlhodobo úspešní, chceme ukázať, čo sa všetko dá robiť a hlavne že sa to dá robiť inak, než na čo sú ľudia zvyknutí. Chceme, aby od nás odchádzali vzdelaní, pripravení a kvalitní ľudia, do hokeja, biznisu, alebo jednoducho cestou, ktorú si vyberú sami. Napríklad aj preto vznikol galavečer, pretože sme sa chceli poďakovať všetkým ľudom, ktorí nás podporujú, ale poďakovať sa im inak, ako sú zvyknutí. My už nerobíme veci náhodne. Máme jasne stanovené ciele. Či už  dlhodobé, alebo aj krátkodobé, ktoré si stanovujeme pred sezónou, a ktoré sme odhodlaní do poslednej bodky splniť.” Verím, že toto nebol náš posledný dokument Michala sme už oslovili aj na budúcu sezónu“. (Lukáš Opáth, Športový riaditeľ a hlavný tréner UMB Hockey Team)

„Hokej som hrával od útleho detstva. Vždy som sníval, že zo mňa vyrastie ďalší Gretzky. Čas ale ukázal, že moje kvality nestačia na to aby som si mohol hokejom zarábať ako hráč. Skončil som a začal som sa venovať vzdelaniu a kariére. Vždy ma to však k hokeju ťahalo späť. Keď ma Lukáš oslovil aby sme založili vlastný univerzitný tím a zapojili sa do Európskej univerzitnej hokejovej ligy, ani na chvíľu som neváhal. Od vtedy sa snažíme vkladať maximum úsilia do toho, čo nás vždy bavilo a nikdy neprestalo, do hokeja. Riadiť hokejový klub, byť reálne zodpovední je obrovská zodpovednosť, ktorá je ale vyvážena radosťou s výsledkov. Vidieť štastných hráčov, ktorí sa bavia hokejom, realizačný tím – mladých ľudí ako sa vyžívajú v práci za ktorú nevidia ani euro, spokojných sponzorov či nadšených fanúšikov, to ma vždy nabije energiou a utvrdzuje ma v tom, že to čo robíme má zmysel. Ak tohto všetkého sú schopní ľudia, ktorých jednoducho baví to čo robia a robia to zadarmo, tak si potom ani neviem predstaviť čo by dokázali keby sme ich boli schopní aj zaplatiť. Nezabúdajme, že sme stále len na začiatku. Čokoľvek čo si predstavíme a dobre naplánujeme sa stáva reálnym, predsvedčujeme sa o tom už tri roky. Teším sa na ďalšiu sezónu.“ (Milan Kyseľ, generálny manažér UMB Hockey Team)

Návrat na obsah