2016-12-18_jaroslav_jagos_kustod_umb_timu_banska_bystrica - UMB HOCKEY

Prejsť na obsah
2016-2017


18.12.2016
„Pre mňa je UMB tím  hokejová rodina“ - Jaroslav Jagoš, kustód UMB tímu Banská Bystrica

V tohtoročnej sezóne EUHL – Európskej Univerzitnej Hokejovej Ligy sa na ľadových plochách stretáva dohromady 9 tímov z troch rôznych krajín Európy – Slovensko, Česká republika a Poľsko. Po ôsmich odohratých zápasoch s jednou prehrou a siedmimi výhrami si obsadil vrchol priečky tím UMB z Banskej Bystrice. So svojim známym heslom z minulej sezóny  „Who are we? We are the Champions?“ bojujú, ako vravia, krok po kroku až k vysnívanému cieľu – Sekeráš Trophy

V UMB rodine pôsobí spolu 24 hráčov, 2 brankári, hlavný tréner Lukáš Opáth, asistent trénera Marek Janík, manažér tímu Milan Kyseľ a zvyšný realizačný tím. Vedenie tímu si stojí za tým, že výhra neznamená mať vyššie skóre zápasu ako súper. Výhra pre UMB tím znamená zladiť spoluprácu v tíme medzi hráčmi aj  členmi realizačného tímu do tých najmenších detailov a hlavne ísť si za cieľom ako jeden tím, ako jedna rodina. Vzhľadom k tejto myšlienke sa vedenie UMB tímu rozhodlo obohatiť tím o členov, ktorí by dopomohli k ešte lepšiemu a úspešnejšiemu priebehu sezóny. Na inzerát, pomocou ktorého sa snažili nájsť tých pravých na ponúkané pozície, sa prihlásil človek, ktorému bol zverený „komfort“ hráčov – vždy a všade.

Jedná sa o pozíciu kustóda, ktorú prial rodák z Hnúšti Jaroslav Jagoš. S hrdosťou Bystričana, ktorú nabral po 12 rokoch života v tomto meste sa ako budúci inžinier radostne  pasuje s požiadavkami hráčov UMB tímu. V detstve  bol hokejistom, dnes je kustódom hokejového tímu. Jaroslav Jagoš je veľkým fanúšikom HC 05 Banská Bystrica, okrem ktorej fandí aj tímu z NHL – Colorado Avalanche. Popri svojich hokejových aktivitách sa spolupodieľa na projekte, ktorý vytvára prostredie pre podnikavcov a začínajúcich podnikateľov Banskej Bystrice a okolí. Prezradil nám, že vo svojom voľnom čase, rád cestuje po Slovensku po boku svojej polovičky, miluje hranolky s kečupom a z filmov uprednostňuje komédie.

UMB tím mal svoj inzerát pomocou ktorého sa snažili nájsť ľudí na rôzne pozície. Ty si sa prihlásil na pozíciu kustóda. Prečo si si vybral práve túto možnosť ?

Cítil som, že vďaka tejto pozícii sa dostanem k hokeju aj z inej pozície ako divák. Preto som neváhal a prihlásil som sa. Po stretnutí s trénerom Lukášom Opáthom, ktorý mi priblížil čo budem robiť, som ihneď vedel, že to bude tá správna pozícia v tíme.

Mal si už niekedy pred tým skúsenosti s pozíciou kustóda?

Pre mňa bola táto pozícia úplná novinka. Čo-to som o nej počul, hlavne z prostredia banskobystrického hokeja, no nikdy som sa s tým reálne nestretol. Vďaka trénerovi, ktorý mi všetko na začiatku vysvetlil, sme si spoločne nastavili čo od toho očakávame a odvtedy sa snažím už len zlepšovať. Každým jedným tréningom a zápasom sa snažím niečo zmeniť a vylepšiť, aby sme zlepšili komfort hráčov a prostredie v šatni.

Čo ťa motivuje k tvojej práci?

V prvom rade ma motivuje tá skutočnosť, že môžem aspoň trocha uľahčiť prácu trénerom a hráčom. Oni sa potom vedia viac sústrediť na tréningu a hlavne počas zápasu na svoj výkon. Nemusia riešiť situácie ako napríklad, doplniť vodu počas prestávky, ale naopak, prestávku využijú na regeneráciu.

Čo konkrétne zahŕňa tvoja práca? Čo ťa na nej baví najviac a čomu by si sa naopak najradšej vyhol?

Náplňou práce mňa ako kustóda je udržiavať poriadok v šatni, pripraviť hráčom ich box pred zápasom a taktiež počúvať ich požiadavky a zlepšenia, aby sa v šatni cítili čo najlepšie. Počas zápasu je to starostlivosť o striedačku. Aby mali chalani vždy dostatok vody na občerstvenie, prípadne pásky na opravu výstroja. Na tejto práci má baví všetko. Hlavne vďaka tomu ako cítim od všetkých, že to má nejaký význam a iba tam nezavadziam. Jedinou vecou, ktorej by som sa najradšej vyhol, je len naša aróma v šatni, keď do nej ako prvý vstupujem (smiech). Ale na všetko sa dá predsa časom zvyknúť.

Keby si mal 3 slovami opísať UMB tím, aké by to boli?

Tím UMB by som opísal ako cieľavedomý, súdržný a priateľský tím. Pre mňa, no myslím si, že aj pre ostatných, je to naša hokejová rodina.

Ako kustód vlastne uľahčuješ hráčom priebeh prípravy, čím sa oni môžu viac sústrediť na tréningy a zápasy. Dá sa teda povedať, že si jedným z hráčov UMB tímu. Ako by si ohodnotil priebeh tejto sezóny?

S doterajším priebehom sezóny môžeme byť príjemne spokojní. Darí sa nám postupovať od zápasu k zápasu s výhrou a verím našim chalanom, že to takto potiahnu aj v ďalšej časti sezóny. V šatni momentálne vládne pokojná atmosféra, čo taktiež napomáha k pohode tímu.

Čo by si odkázal hráčom UMB tímu?

Chalanom by som sa chcel hlavne poďakovať, že ma prijali medzi seba do tímu a že spoločne pracujeme na zlepšovaní prostredia šatne. Taktiež by som im chcel zaželať, aby si udržali smer, ktorý si vybudovali na začiatku sezóny a dosiahli ten vytúžený cieľ.

Skús charakterizovať názvom filmu/ seriálu atmosféru v šatniach UMB tímu po vyhratom zápase.

Nezničiteľní /Expendables/

Autor článku: Barbora Plešavská

Návrat na obsah